Useimmilla harrastus alkaa kiinnostuksesta historialliseen pukeutumiseen, tanssiin, taistelutapatumiin tai historialliseen musiikkiin. Moni ompelee historiallisen asun itse mutta myös asun teettäminen, lainaaminen tai vuokraaminen on hyvä tapa aloittaa harrastus.
Helpoin tapa lähteä mukaan toimintaan on osallistua johonkin matalan kynnyksen toimintaan, kuten ompelu- tai tanssipajaan.
Jokaisella tapahtumalla on oma tapahtumasivu, jonka linkki löytyy Tapahtumat-osiosta. Ompelupajoista tiedotetaan Facebook-ompeluryhmän sivuilla. Ompeluryhmä on suljettu ryhmä mutta ryhmään ovat tervetulleita kaikki vuosien 1700-1920 historiallisesta ompelusta kiinnostuneet. Mikäli olet kiinnostunut ompelemaan oman pukusi itse, kannattaa liittyä ompeluryhmäämme Facebookissa.
Alta löydät lisätietoa mm. tapahtumien pukukoodista ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.
Mitä on historianelävöitys?
Historianelävötyksen voi määritellä moneen tapaan mutta kyseessä on käytännönläheinen historian harrastus, jossa muutetaan eläväksi yleensä joku historian hetki tai tapahtuma. Napakan tiivistyksen harrastuksesta löydät historian elävöittämistä koskevalta Wikipedia-sivulta. Kattavamman kuvauksen historianelävöityksestä voit myös kuunnella Tampereen yliopiston tutkimuskeskus Triviumin jäsenien tekemästä Tiedettä ja sirkushuveja -podcastin jaksosta numero 17 (kesto 47:20 min). Podcastjakso on myös luettavissa tekstimuotoisena linkin kautta.
Voinko tulla tapahtumaan tummassa puvussa, pikkutakissa, hää- tai juhlapuvussa?
Nykyaikaiset vaatteet eivät vastaa historiallista pukeutumista materiaaleiltaan tai muodoltaan. Esimerkiksi säätyläisnaisen historiallinen edustusasu puetaan useimmiten joko kureliivin tai korsetin päälle, mikä antaa puvulle muodon, jota nykyvaatteet eivät tuota.
Miten tarkkaan tapahtumien pukukoodia pitää noudattaa?
Pukeutuminen aikakauden mukaisesti on tärkeä osa historianelävöitystä. Pukeutuminen ei rajoitu vain vaatteisiin vaan pukukoodi antaa ohjeita myös ajanmukaisten asusteiden, kuten mm. kampauksiin, kenkien, hansikkaiden, hattujen, korujen ja peruukkien käyttöön.
Pukukoodilla pyrimme tarjoamaan harrastajille mahdollisimman ajanmukaisen kokemusympäristön, jota jokainen harrastaja luo läsnäolollaan.
Mistä löydän ompeluohjeita?
Olemme keränneet historiallisia ompelukaavakirjoja ja -ohjekirjoja kirjastoomme. Linkkisivulta löydät nettiosoitteet eri myyjien verkkokauppoihin, joista voit hankkia muun muassa niin materiaaleja, tarvikkeita kuin valmiskaavojakin.
Mistä voin vuokrata tai ostaa puvun, asusteita?
Helsingin herrasväki ja hyvät asukkaat ry ei vuokraa pukuja. Myytäviä pukuja voi löytää esim. Etsy –verkkokaupoista tai ompelijoilta.
Jos ompeleminen ei kiinnosta, kannattaa historiallinen puku teetättää omien mittojen mukaisesti historialliseen ompeluun perehtyneellä ompelijalla. Tilauspukuja tekee myös moni harrastelijaompelija, jotka voi löytää FB-ompeluryhmästä. Suosittelemme erityisen lämpimästi Ateljee Riikka Santosta.
Naamiaiskauppojen vaatteet ja asusteet, kuten valkoiset synteettiset peruukit ja asusteet, tai teatteripuvut eivät ole historianelävöitystä.
Minulla on silmälasit / kuulolaite / lävistys / tatuointi, voinko osallistua tapahtumaan?
Kuulolaite tai muu terveyteen liittyvän tuen käyttö ei luonnollisesti estä osallistumasta tapahtumiimme. Silmälaseja voi käyttää, jos piilolinssien käyttö ei ole mahdollista. Silmälaseja on myös saatavilla historiallisen mallin mukaisina, jos sellaisen hankkiminen kiinnostaa, kannattaa tutustua vaihtoehtoihin ja kysellä vinkkejä muilta harrastajilta.
Lävistykset ja tatuoinnit sekä luonnottoman sävyiset hiukset on kohteliasta peittää tapahtuman ajaksi.
Miten historianelävöitys eroaa larppaamisesta?
Historianelävöityksessä ei yleensä ole roolihahmoja eikä juonta samaan tapaan kuin roolipelaamisessa vaan tapahtumissa oleskelu on vapaampaa. Osallistumme tapahtumiin pääsääntöisesti omana itsenämme. Tarkoitus on luoda kokemuksia ja elää hetki menneessä ajassa.
Pitääkö tapahtumissa osata puhua ja käyttäytyä vanhalla tavalla tai luoda jokin hahmo?
Noudatamme samoja kohteliaisuus- ja puhuttelutapoja kuin missä tahansa muussa nykypäivän tilanteessa. Historianelävöitys suurimmassa osassa tapatumistamme ei ole esiintymistä, vaan jokainen osallistuu omalla nimellään ja persoonallaan.
Haluaisin osallistua mutta miksi pitää olla niin paljon sääntöjä?
Historianelävöitystä voi harrastaa monella eri tavalla ja toimintaa järjestää moni yhdistys ja ryhmä. Jokainen taho määrittelee omalle toiminnalleen sopivat puitteet.
Helsingin herrasväen ja hyvien asukkaiden tavoite on tarjota historianelävöitystä heille, jotka hakevat mahdollisimman autenttista historian kokemusta. Harrastusta aloittaessa voi omaksuttavan tiedon määrä voi tuntua suurelta mutta usein halu panostaa harrastukseen kasvaa ajan ja kasvavan innostuksen myötä.
Tunnelma tilaisuuksissamme on rento eikä kenenkään tarvitse jännittää mukaan tuloa.
Ketkä harrastavat historianelävöitystä?
Kipinä harrastuksen pariin syttyy usein jonkin muun mielenkiinnon kohteen myötä, kuten ompelu, kädentaidot, tanssiminen tai kiinnostus taiteeseen ja kulttuuriin. Harrastajiemme ikähaarukka on enimmäkseen noin 20-70 vuotta ja heitä on jokaisesta ammattikunnasta. Jotkut harrastajat tuovat koko perheensä mukaan tapahtumiin, joten myös lapset ovat tervetulleita useisiin tapahtumiimme. Yhteinen kiinnostuksen kohde luo yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ja useimmat löytävätkin uusia ystäviä historianelävöityksen myötä.