Aleksanterin baalin sijaan helmikuussa 2020 järjestimme hieman pienemmän tapahtuman Oulunkylän asukastalolla. Tapahtuma noudatteli samaa kaavaa kuin edellisenä syksynä järjestetyt salonkitanssit mutta parilla parannuksella; saimme tanssia illan tanssit elävän musiikin tahtiin, sekä nauttia aikalaisesta illallisesta. Talousmamsellinamme toimi Pia Gerbaulet.
Illan menu perustui pääosin Kai Linnilän ja Hanna Pukkilan keittokirjaan "Isomummin keittiö - Elsa Helmisen ruokavuosi 1896". Kirjassa esitellään Elsa Helmisen päiväkirjan katkelmia ja niihin liittyviä reseptejä eteläisestä ja läntisestä suomesta. Elsa Helminen hoiti osa-aikaisesti läheisen Kosken kartanon taloutta, valmisteli kartanon vieraskutsuja ja tarjoiluja viikonloppuisin ja kesäisin. Talvisiin salonkitansseihin valikoidut ruokalajit pystyttiin perusteltavasti jäljittämään myös vuosisadan varhaisemmille vuosikymmenille. Pääruoaksi tarjoiltiin munajuustoa, sipulivanukasta, imeltämätöntä perunalaatikkoa, uunikukkakaalia, keittettyjä porkkanoita, herneitä, kalahyytelöä ja vatkulia eli naudan lihasta valmistettua sipulista muhennosta. Pääruokalajeista visuaalisesti näyttävin oli silakasta tehty kalahyytelö, vaikka suurimman suosion saavuttivatkin munajuusto ja uunikukkakaali.
Vierailla oli toinen toistaan näyttävämpiä kampauksia, hiuskampoja, turbaaneja ja muita somisteita, jotka välkkyivät kilpaa kattokruunun kanssa!
Tanssimestarina tapahtumassa toimi tuttuun tapaan Petri Myllynen, jonka johdolla vieraat pääsivät ensin harjoittelemaan skandalöösiä, pökerryttävää valssia ja myöhemmin juhlavasti tanssahtelemaan sitä Mozartin länder-sarjan tahtiin. Tanssilattialla koettiin mm. La Russ långdans, Fröken Höpken ja Le Retourne du printemps. Henkeäsalpaavan elähdyttävästä musiikista vastasivat intohimoisella otteella Risto Kytö, Katariina Kumpulainen, Sirkku Helin ja Lauri Kallinen!
Kahvipöydän tarjoiluihin kuului kahvin ja teen lisäksi lumivanukas, kanelitangot ja aikalaiset laskiaispullat. Laskiaispullien täytteenä oli ajanmukainen kanelinen sisus ja ne tarjoiltiin lämpimässä maidossa. Kuvassa pullat hetkeä ennen maitoon upottamista. Suussa sulavat kanelitangot eli kanelikeksit olivat vaatimattomasta ulkonäöstään huolimatta kahvipöydän himoituin herkku.
Kiitos tanssimestarille, keittiömamsellille, soittajille sekä muille mukana olleille!